Toerisme en recreatie

Tulpen in de Keukenhof
Tulpen in de Keukenhof

Omschrijving

Nederlanders hechten sterk aan hun vrije tijd en besteden deze graag buitenshuis. Fietsen, wandelen en sporten in het groen en landschap blijven belangrijke activiteiten. De relatie met gezondheid zal belangrijker worden. Ook zal de beleving in de vrije tijdsbesteding steeds meer centraal staan.

Er komen ook steeds meer toeristen naar Nederland. De bestedingen van toeristen zijn de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. De toename door buitenlands toerisme is sterker dan binnenlands toerisme.

Door de coronacrisis is duidelijk geworden dat toerisme en recreatie, naast economisch waarde, ook een bijdrage aan maatschappelijke uitdagingen zoals kwaliteit van leven, geluk en inclusie levert.

Betekenis voor Zuid-Holland

Zuid-Holland heeft wat recreatie betreft een kansrijke uitgangspositie omdat er een groot aanbod is van verschillende vormen van recreatie en toerisme, bijvoorbeeld; de vele molens, het Groene Hart, de Limes, historische steden en de ligging aan de kust. Verbindingen tussen recreatiegebieden, zoals de Waterdriehoek tussen Dordrecht, Kinderdijk en de Biesbosch, maken dat de recreatiegebieden niet meer op zichzelf staan, maar elkaar versterken. Het concept van het Landschapspark verbindt stedelijke gebieden en landschappen door een groenstructuur langs de Zuid-Hollandse waterwegen.

Society

Bronnen

https://www.celth.nl/projecten/maatschappelijk-belang-van-toerisme-en-recreatie

Analyse vanuit het Centraal Bureau voor Statistiek

Voor algemene vragen kunt u contact opnemen via: kenniszuidholland@pzh.nl

Deze website maakt gebruik van cookies