De impact van Corona op armoede en daarmee op gemeenten in Zuid-Holland

Naar aanleiding van een motie in Provinciale Staten (november 2020) onderzocht Panteia in hoeverre de coronapandemie heeft geleid tot een toename van armoede en sociale problemen onder inwoners en daarmee tot meer financiële problemen voor Zuid-Hollandse gemeenten.

De onderzoeksperiode (eerste helft 2021) is van belang, omdat de coronamaatregelen effecten sorteren die door de tijd heen veranderen. Daardoor schetste het onderzoek noodgedwongen een beeld dat snel veroudert. Om dergelijke bezwaren weg te nemen, is er ook gekeken naar bijkomende financiële en sociale/mentale problemen (zoals schulden, dakloosheid, verslavingen, depressie) van mogelijke risicogroepen.

Het onderzoek werkte met scenario’s over problemen die mensen in de nabije toekomst waarschijnlijk gaan ondervinden en de financiële problemen die Zuid-Hollandse gemeenten daardoor gaan ervaren.

De resultaten van het onderzoek kwamen aan bod in een Plein1-sessie over eenzaamheid en armoede (december 2021). Daarnaast worden ze besproken in de achtste aflevering van de podcastserie De Achtertuin.

Podcast

Wil je meer informatie over dit onderzoek? Neem dan contact met ons op via kenniszuidholland@pzh.nl.

Meer informatie

Eindrapportage

Voor algemene vragen kunt u contact opnemen via: kenniszuidholland@pzh.nl

Disclaimer: Dit onderzoek voldoet niet aan de toegankelijkheidseisen. De onderzoeken die we vanaf 2022 publiceren zijn wel toegankelijk gemaakt. Heb je hulp nodig om dit onderzoek te lezen? Neem dan contact met ons op via kenniszuidholland@pzh.nl

Deze website maakt gebruik van cookies

Lees meer