Onderdeel van de snelstudie ‘OV verbreden naar publiek vervoer


Bij ‘meerijden’ stap je in iemand die de rit sowieso al maakt. Hierbij zijn er twee vormen te onderscheiden: carpoolen en liften.

Carpoolen
Bij carpoolen rijden collega’s bijvoorbeeld op vaste dagen of tijden met elkaar mee naar het werk. Dat kan op initiatief van werknemers of de werkgever, vaak vanuit het oogpunt van kostenbesparing en/of kilometervermindering. Dankzij dienstverleners zoals BlaBlaCar, Nabogo, RezoPouce en Toogethr wordt het steeds makkelijker om ritten te delen, ook met onbekenden. Bij Nabogo bijvoorbeeld moet men 10 cent per kilometer betalen aan automobilisten die iemand via de app mee laten rijden. Toogethr neemt voor werkgevers ook een deel van de administratie uit handen.

Voor- en nadelen carpoolen 
+ meer mensen per voertuig (duurzamer) 
+ relatief goedkoop 
+ als je de afspraak hebt gemaakt, ben je verzekerd van je rit
+ meer sociale veiligheid t.o.v. liften
– je moet afspraken maken
– minder flexibiliteit & vrijheid

Wat kunnen we doen?

  • Hou de carpoolproeven van bijvoorbeeld Nabogo in Drechtsteden, West-Brabant en Zeeland in de gaten om op te hoogte te blijven van de ontwikkelingen en mogelijke successen.
  • Provincie en gemeenten kunnen samenwerken om carpoolinitiatieven te ontwikkelen.

Liften
Een klassieke vorm van meerijden is liften, waarbij reizigers langs de weg wachten op een spontane voorbijganger die hen een lift kan geven. Een aantal gemeenten, zoals Nijmegen en De Kempen, hebben weer oog voor liften. Vooral voor incidentele en langere reizen geldt liften als een bekende vervoerswijze. Stichting NederlandLift zet zich in om liften meer bekendheid te geven en te laten zien dat het ook voor kortere afstanden een goede manier kan zijn om te reizen. Naast voordelen voor de reiziger, heeft het ook een groot financieel voordeel voor overheden: liften is voor iedereen goedkoop.

Voor- en nadelen liften 
+ je bent flexibel 
+ het is gratis 
– je weet niet hoe je reis verloopt (aantal ritten, totale reisduur, aankomstplek)
– de sociale veiligheid is niet gegarandeerd

Wat kunnen we doen?

  • Het inrichten van liftplaatsen, bijvoorbeeld bij busstations of hubs, kan liften meer bekendheid geven.
  • Provincie, gemeenten kunnen in samenwerking met Stichting NederlandLift de mogelijkheden en kansen voor liften verkennen.

Verder lezen…
Liften: de vergeten mobiliteitsoplossing
Carpoolen met twogo

Deze website maakt gebruik van cookies

Lees meer